Versnellingsbak

De versnellingsbak vormt de verbinding tussen de koppeling en de eindoverbrenging.

De versnellingsbak verricht de volgende taken:

- toerentalwisseling en koppelomvorming
om in alle bereiken (vollast, deellast)
met een gunstig toerental te kunnen rijden.

- het stationair lopen van de motor bij
stilstaande auto mogelijk maken

- verandering van de draairichting van de
aandrijvende tandwielen waardoor achteruit rijden
mogelijk wordt.

versnellingsbak 300x300 Versnellingsbak

Versnellingsbak met verschuivend tandwiel

Uitvoeringen van versnellingsbakken

De in motorvoertuigen toegepaste versnellingsbakken zijn versnellingsbakken met tandwieloverbrenging. Koppelomvorming en toerentalwisseling worden bereikt doordat er een verbinding wordt gemaakt tussen de aandrijvende as en de aangedreven as door in elkaar grijpende tandwielen van verschillende diameter.

In personenauto’s worden gewoonlijk vijfversnellingsbakken ingebouwd. Bij vrachtwagens daarentegen kan het aantal versnellingen wel oplopen tot zestien.

Daarbij worden voor- en naschakelbakken toegevoegd, die aan de traditionele versnellingsbak worden gekoppeld.

Zo worden, bijvoorbeeld door een voorschakelbak, de overbrengingstrappen van de versnellingsbak nog eens onderverdeeld in een snelle of langzame overbrenging.

Er bestaan twee groepen versnellingsbakken:

- niet gesynchroniseerde versnellingsbakken
- gesynchroniseerde versnellingsbakken

Versnellingsbak olie

De klassieke antwoord op “Waar is een versnellingsbak voor?” is “Om de olie te houden”, dat is oke, tenzij je wilt weten hoe het werkt! In deze serie zullen we duik in de gereedschapskist om te zien of er iets is om ons te helpen begrijpen sommige van de fundamenten van ingewanden de auto’s. Immers, als we een probleem hebben, staan ​​we een veel betere kans van slagen te komen wat er fout is gegaan en wat je eraan kunt doen, als we weten hoe het ding zou moeten werken. Dus wat, in principe, is binnen dit specifieke olie kan?

Naar de 1e snelheid te schakelen, wordt de schakelmof verplaatst naar achteren tot de grotere reductor met de kleinere mazen, 1e Speed ​​tandwiel op de tussenas. De verbinding met de tussenas is nu via twee sets van reductietandwielen, zodat de transmissieas draait op de laagste snelheid.

Naar de 2de snelheid te schakelen, wordt de schakelmof naar voren geschoven tot aan de kleinere versnelling mazen met de 2e Speed ​​tandwiel op de tussenas. Deze tandwielen zijn gewoonlijk dezelfde grootte, zodat de aandrijving pad is nu echter slechts een stel vertragingsdrijfwerken en de tussenas sneller draait.

Naar top snelheid nemen, de schakelmof is verder naar voren bewogen tot de hond koppeling werkt, het station pad nu dat dwars door aan de tussenas, die nu met dezelfde snelheid gereden als de ingaande as van de motor. Als u Reverse schakelen, wordt de schakelmof volledig verplaatst naar achteren totdat deze aansluit op de omgekeerde idler rondsel als in het loopwiel tot gevolg heeft van het maken van de transmissie as draai in de tegenovergestelde richting, dat wil zeggen, de auto achteruit gaan. Om ruimte voor de idler te maken, de achteruitversnelling was vaak kleiner dan de 1e versnelling versnelling, zodat de totale omgekeerde ratio lager dan 1ste snelheid. Dit is waarom sommige oude auto’s zou kunnen gaan op heuvels achter dat ze niet konden klimmen in bodemvistuig gaan vooruit!

In latere versnellingsbakken, de schakelmof bestond uit twee afzonderlijke versnellingen, de voorste tandwiel voor top en ten tweede, de achterste voor de eerste-en achteruit, elk zich op eigen kracht keuzehendel vork. De vorken worden aangestuurd door een gate en vergrendelmechanisme die twee tandwielen zich bezighouden tegelijkertijd voorkomt. Geeft een vroege vorm van selector en ‘H’ gate-mechanisme. Een grendel voorkomt onbedoelde inschakeling van de achteruitversnelling.

Rijden met deze schakelmoffen vergt grote vaardigheid en is vaak zeer luidruchtig, met dubbele ontkoppelen mogelijk zijn een absolute must! In het voordeel van Connie’s, dubbel ontkoppelen brengt de twee tandwielen op dezelfde snelheid, zodat ze kunnen gemakkelijk en rustig gleed in engagement. De volgorde is:

1. Druk de koppeling en zet keuzehendel in neutraal. (De primaire as versnelling draait ten opzichte van de snelheid.)

2. Laat koppeling en aan te passen, motortoerentallen, om tussenas versnelling te brengen tot een snelheid aangepast aan de rijsnelheid en mainshaft versnelling te selecteren. (Hoger toerental bij het terugschakelen, iower bij het wisselen op.)

3. Engage volgende versnelling, tegelijk deprimerend koppeling iets te laten slippen bij versnelling snelheden waren niet volledig gesynchroniseerd. (Niemand zei dat het gemakkelijk was!)

Versnellingsbak revisie

Over de revisie van een versnellingsbak komt hier later meer informatie over…