Categoriearchief: Overige

Het laten bepalen van de autowaarde online is zeer eenvoudig

Spookt er dikwijls door jouw hoofd ‘wat is mijn auto waard?’ omdat je een nieuwe auto wilt kopen en dat pas kunt doen nadat je jouw oude auto verkocht hebt? Dan kun je de waarde van jouw auto online laten vaststellen door bijvoorbeeld gegevens op te laten halen door de RDW of ANWB. Deze instanties zijn aangesloten op een landelijke database en de kans is dus groot dat jouw auto hier ook tussen staat. Hou enkele gegevens als brandstofverbruik, bouwjaar, kilometertellerstand en dergelijke achter de hand mocht een van de sites waarop je de autowaarde kunt laten bepalen, hierom vragen.

Stem de verkoopprijs af op de verkregen autowaarde

Meestal is het kosteloos om de autowaarde te laten bepalen online. Je voert dan enkele gegevens in en binnen enkele tellen ben je op de hoogte van de actuele waarde van jouw auto. Met de loop der jaren slinkt de autowaarde, dus het is verstandig om de auto op het juiste moment te verkopen. Als je je niet kunt vinden in de autowaarde die gegeven wordt, kun je altijd zelf nog het bedrag dat je op het prijskaartje van jouw auto wilt zetten naar believen aanpassen. Op deze manier kun je strategisch verkopen en doe je de auto niet weg voor een eventuele bodemprijs. Naast het weten van wat de autowaarde is, kun je dikwijls op andere sites ook andere gegevens opvragen. Als verkoper is het raadzaam zoveel mogelijk informatie omtrent een auto te bezitten.

Een auto huren: diesel, benzine of elektrisch?

Ga je een auto huren, dan heb je bij de meeste autoverhuurders de keuze tussen een diesel-, benzine- of elektrische auto. Omdat de brandstof bij autoverhuur in principe voor rekening is van de huurder, is de keuze tussen één van deze drie typen auto vrij belangrijk voor de uiteindelijke kosten die je hebt gedurende de huurperiode. Zoals bekend zijn diesels in principe zuiniger dan benzineauto’s, maar de verschillen zijn niet meer zo zwart-wit als vaak nog wordt voorgesteld.

De zuinigste huurauto kiezen

Het kan zeker lonen om voor de autoverhuur te kiezen voor de meest zuinige auto. Met de opkomst van de volledig elektrische en hybride auto’s is het mogelijk om steeds zuiniger te gaan rijden. Een goed voorbeeld is de Mitsubishi Outlander PHEV. Deze auto heeft een zogenaamd plug-in hybridesysteem.

Dat wil zeggen dat de auto enkel op benzine kan rijden, maar ook (deels) op elektriciteit. Vanzelfsprekend is de hybride-instelling zuiniger en beter voor het milieu. Ondanks het grote formaat van het voertuig rijd je met de Mitsubishi gemiddeld zo’n 1 op 25, wat zelfs voor veel kleine en zuinige auto’s pittig is om te behalen.

Diesel of benzine – maakt het uit?

Diesel is van oudsher zuiniger en goedkoper. Je kunt verder rijden met diesel en het is bovendien goedkoper bij de pomp. Hier staat tegenover dat je meer wegenbelasting betaalt voor een dieselauto. Weliswaar betaal je de wegenbelasting niet direct zelf bij een huurauto, maar de prijs hiervoor zit vaak wel inbegrepen bij de huurprijs.

Een belangrijker punt is dat de nieuwe auto’s steeds beter ontwikkeld zijn. De techniek in de auto’s wordt steeds zuiniger en geavanceerder, wat de verschillen tussen een diesel- en benzineauto steeds verder verkleind. Om deze reden wordt het op het gebied van zuinigheid steeds minder belangrijk om op het type brandstof te letten, maar vooral op andere kenmerken van de auto, waarbij een hybride-techniek de meeste zuinigheid oplevert.

Limousine XL varianten

Limousines zijn er in alle soorten en maten. Gebruikelijk -en vrij standaard- wordt er vooral van de zwarte, klassieke Limousine gebruik gemaakt. Zo niet in Amerika; de Hummer Limousine is hier al jaren gangbaar, van de 10 persoons Limo tot de XL variant van 16 personen. Kijk maar eens naar de film ‘Land of the Lost’, waarin acteur Will Ferrell achterna wordt gezeten door een boze T-Rex en zijn heil zoekt, op het futuristische zandlandschap, in een door een tijdmachine neer-geplante XL Hummer Limo, waarop Ferrell riep ‘No! I don’t wanna die in a Limo!’. Juist, die bedoelen we! En tegenwoordig ook verkrijgbaar in de Benelux.

Dergelijke limo’s behoren niet tot het traditionele, luxe vervoer, zoals je inzet tijdens een bruiloft, of in gevallen van rouwvervoer. Dit zijn limo’s bestemd voor een feestje. Hummer limo’s met ‘alles d’r op en d’r an’. Je bent er helemaal klaar voor als je de Hummer Limo boekt. Binnen in de geblindeerde wagen begint het feest eigenlijk al, met allerhande audio en video systemen, catering en je privé chauffeur. Leuk wanneer het speciaal moet zijn en blij dat we ‘m nu eindelijk in Nederland ook hebben.

Technische mankementen? De autosloperij koopt uw auto

Onlangs vernamen wij ‘via via’ dat iemand zijn auto voor een APK keuring naar “een betrouwbare garage” had gebracht, waar -aldus de persoon in kwestie- “zij het beste met hem voor hebben”. Het gaat hier om een Renault Mégane, uit.. 1997. Herstelkosten? Ruim 700 euro. Hoofdschuddend horen wij dergelijke verhalen aan. Dit zijn veel te hoge kosten voor een oude auto van dat bouwjaar.

Mankementen niet altijd te voorspellen

 

Het argument van de eigenaar om de auto toch maar weer te laten repareren is ‘ik weet wat ik nu heb; koop ik een andere wagen dan is het maar afwachten’. Dit lijkt een vrij logisch argument, echter wij zijn het niet eens met de beredenering ‘ik weet wat ik heb’. Met dergelijke oude wagens weet je nooit wat je ‘hebt’ en dat is nu juist het probleem. Na deze forse reparatie -voor de prijs van de dagwaarde- kun je gewoon weer op nieuwe kosten stuiten over een paar maanden. Een APK keuring biedt geen grondige all-in keuring, waarop je kunt baseren dat de auto de komende tijd weer goed functioneren zal.

Wat te doen bij hoge reparatiekosten?

Had de eigenaar van de Renault Mégane uit 1997 onze autosloperij in Rotterdam benaderd, dan hadden wij hem een heel ander advies uitgebracht. Deze auto is in principe rijp voor ‘de sloop’. Dit betekend niet dat de eigenaar kosten zou hebben hieraan, integendeel: in dergelijke gevallen betalen wij de marktwaarde voor de auto, wat een reële vergoeding betekend. Wij zijn een erkende autosloperij en men ontvangt dan ook altijd meteen een vrijwaringsbewijs.

De Renault Mégane had nooit meer de weg op gemogen of gekund (afgekeurd en niet in staat om te rijden). Ook dit vormt gewoon geen probleem voor de verkoop van een sloopauto aan een sloperij; wij komen bijvoorbeeld binnen het hele Rijnmondgebied gratis oude auto’s en sloopauto’s ophalen.