Een auto huren: diesel, benzine of elektrisch?

Ga je een auto huren, dan heb je bij de meeste autoverhuurders de keuze tussen een diesel-, benzine- of elektrische auto. Omdat de brandstof bij autoverhuur in principe voor rekening is van de huurder, is de keuze tussen één van deze drie typen auto vrij belangrijk voor de uiteindelijke kosten die je hebt gedurende de huurperiode. Zoals bekend zijn diesels in principe zuiniger dan benzineauto’s, maar de verschillen zijn niet meer zo zwart-wit als vaak nog wordt voorgesteld.

De zuinigste huurauto kiezen

Het kan zeker lonen om voor de autoverhuur te kiezen voor de meest zuinige auto. Met de opkomst van de volledig elektrische en hybride auto’s is het mogelijk om steeds zuiniger te gaan rijden. Een goed voorbeeld is de Mitsubishi Outlander PHEV. Deze auto heeft een zogenaamd plug-in hybridesysteem.

Dat wil zeggen dat de auto enkel op benzine kan rijden, maar ook (deels) op elektriciteit. Vanzelfsprekend is de hybride-instelling zuiniger en beter voor het milieu. Ondanks het grote formaat van het voertuig rijd je met de Mitsubishi gemiddeld zo’n 1 op 25, wat zelfs voor veel kleine en zuinige auto’s pittig is om te behalen.

Diesel of benzine – maakt het uit?

Diesel is van oudsher zuiniger en goedkoper. Je kunt verder rijden met diesel en het is bovendien goedkoper bij de pomp. Hier staat tegenover dat je meer wegenbelasting betaalt voor een dieselauto. Weliswaar betaal je de wegenbelasting niet direct zelf bij een huurauto, maar de prijs hiervoor zit vaak wel inbegrepen bij de huurprijs.

Een belangrijker punt is dat de nieuwe auto’s steeds beter ontwikkeld zijn. De techniek in de auto’s wordt steeds zuiniger en geavanceerder, wat de verschillen tussen een diesel- en benzineauto steeds verder verkleind. Om deze reden wordt het op het gebied van zuinigheid steeds minder belangrijk om op het type brandstof te letten, maar vooral op andere kenmerken van de auto, waarbij een hybride-techniek de meeste zuinigheid oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *